Тигровият комар – защо е опасен и как да се предпазим?

Ако се обяви класация за най-досадно насекомо, тя със сигурност ще се спечели от комарите с чувствителна преднина пред хлебарките и въшките. В световен мащаб са известни 3525 вида комари принадлежащи към 50 рода, а в България се срещат 47 вида комари от 11 рода. От всички комари има един, който се откроява като най-обезпокояващия вид сред известните на науката. Това е азиатския тигров комар (Aedes albopictus), който произхожда от Югоизточна Азия. За разлика от другите комари, които нападат един тип гостоприемник, той смуче кръв от почти всичко, което има кръв – птици, котки, кучета, коне, крави и разбира се, хора. Освен това тигровият комар се отличава с яростно бърза репродукция и развитието от яйца до хапещи възрастни форми отнема само седмица.

тигров-комар-пловдив

Женската може да остави няколко поколения в сезона и за разлика от другите видове комари, тя не се нуждае от постоянно хранене с кръв, за да узреят яйцата й. Паралелно с това, женската не е придирчива към мястото за снасяне на яйцата – необходима е само малко стояща вода и може да ги снесе почти навсякъде – стари гуми, саксии, фонтани, басейни, чешми, улуци, тенти задържащи вода след дъжд, дори стари найлонови чанти и консервни кутии. За разлика от другите комари те са активни през целия ден и при всички случаи хапят много. За 1 час извършват от 30 до 48 ухапвания, а това е напълно достатъчно, за да провалят градинското парти и барбекюто на двора.

комар-тигров

Всички тези характеристики превръщат тигровия комар в изключително успешен инвазивен вид. Родом от Япония, това смучещо насекомо днес всява хаос в повече от 50 страни. Въпреки, че лети на къси разстояния и има малък обхват на полета, което би трябвало да ограничи собственото му разпространение,  последните няколко десетилетия на бърз растеж на човешката популация и международната търговия позволи глобалното разпространение на тигровия комар. Беше установено, че търговията с артикули като гуми и саксийни растения е осигурила потенциални местообитания за развитие на ларвите и е довела до междуконтинентално разпространение на техните устойчиви на изсушаване яйца.

Транспортните средства на практика разпространяват вида  в много региони по света. Освен това, видът е установен в места с по-хладен климат, което се дължи на неговата екологична пластичност. Яйцата му могат да претърпят диапауза (латентност, покой), което обяснява преживяването на популациите в условия на продължителни зими, които са твърде студени за оцеляване на възрастните. Първата европейска държава, в която прониква през 1979 г. чрез стоки, внесени от Китай, е Албания. От там бързо навлиза в Италия, Франция, Испания, Хърватска, Босна и Херцеговина, Холандия, Германия и Малта. В България комари от този вид бяха открити през 2011 г. за първи път в град Созопол. През 2014 г. видът беше регистриран в Бургас и Пловдив, а след това и в други градове на нашата страна – Пазарджик, Варна, Благоевград, Монтана, Враца, Стара Загора и много други. Докато различните пътища на междуконтинентален внос са добре известни, процесите, лежащи в основата на вътрешноконтиненталното разпространение на вида, остават слабо проучени в количествен аспект, което предотвратява прогнозирането на бъдещото разпространение на вида.

Тигровият комар е представител на семейството на  кръвосмучещите принадлежащи към двукрилите насекоми. Лесно може да бъде различен от другите видове комари по характерното черно-бяло оцветяване на крайниците и тялото. Този вид е дребен и лети ниско, затова хапе максимум до коляното и то само през деня. Сърбежът и зачервяванията, причинени от ухапванията му, са много по-упорити. Но не това прави тигровите комари опасни, а тяхното епидемиологично значение като вектори (преносители) на твърде много вирусни, бактериални и паразитни заболявания по хората и домашните животни – зика, жълта треска, малария, различни видове енцефалити, денга, туларемия, чукунгуня (вид заболяване, разпространено предимно в Африка и Азия, но регистрирано и в Италия през 2007 г.), както и дирофилариоза по домашните кучета и котки. Преносители са на общо 22 вида арбовируси. За да се разболее човек, трябва да бъде ухапан от заразен комар. За някои от тези заболявания все още няма специфично лечение или ваксина за заразените. Особено опасен за бременните жени например е  вируса Зика, който се свързва с тежки дефекти при новородените, които се раждат с малки глави (микроцефалия) и недоразвити мозъци, което води до изоставане в психическото развитие, говорните и двигателните умения и растежа. Заразеният с вируса Зика човек е източник на зараза и може да я предаде чрез други комари, които го ухапят. Ето защо стремежът на хората трябва да се насочи към елиминиране на огнищата на тези заболявания и към контрол на разпространението и размножаването на този инвазивен вид.

Най-ефективното средство за намаляване на разпространението на комарите е т.нар. ларвицидна обработка, при която се атакуват ларвите им в езера, мочурища, локви и около реки и язовири още преди да са се излюпили. В случай, че ларвицидната обработка се пропусне по някакви причини, може да се проведе и борба с възрастните форми (имагицидна обработка) чрез пръскане с аерозолни препарати срещу рояците възрастни комари, но тя е много по-нискоефективна. Ето защо от изключителна важност в борбата с тези опасни вектори на заболявания е да се ангажират специалисти биолози, които са запознати детайлно с всички биологични и екологични особености на различните видове комари. Паралелно с това, добрите специалисти работят винаги с грижа за природата и съхраняването на екосистемите и спазват всички зелени политики и съвременни тенденции за провеждане на биологична борба с вредителите. Например ларвицидните обработки срещу комари се извършват с биоцид, който съдържа активно вещество от бактерията Bacillus thuringiensis israelensis и действа селективно срещу ларвите на комари, като не оказва негативно въздействие върху други водни и сухоземни животни. „Пест Протект Про“ ООД си партнира с областните РЗИ по националната програма за организиране и прилагане на дезинсекционни мероприятия за контрол на комарните популации с оглед на превенция на риска от бедствия и ограничаване на рисковете за общественото здраве. Фирмата провежда навременни профилактични и изтребителни дейности срещу всички видове комари на територията на цялата страна.

Една от основните препоръки за предотвратяване на развитието на комари в жилищните райони на хората е да не се оставят съдове с вода близо до местата, където живеят. За защита както от обикновените, така и от тигровите комари трябва да се използват репелентни препарати, да се поставят защитни мрежи на прозорците, за да се предотврати влизането им в домовете, редовно трябва да се почистват улуците от листа и попаднали в тях отпадъци. При изборът на репелент непременно трябва да се провери ефективността на препарата и срещу тигров комар и това трябва да бъде изрично упоменато на опаковката. Издаването на разрешително от МЗ за пускане на репелент в търговската мрежа е свързано с провеждане на прецизни лабораторни тестове за ефективност срещу различните видове комари и кърлежи. Един от доказано ефективните репеленти на нашия пазар  е репелентът с евкалиптово масло LumiInsect, който действа в продължение на 7 часа, както срещу обикновения комар (Culex quinquefasciatus), така и срещу тигровия комар (Aedes аlbopictus). LumiInsect предпазва паралелно и срещу кърлежи в продължение на 6 часа.

Полезна и актуална информация относно инвазивните видове комари може да бъде открита в Ръководство за наблюдение на инвазивни комари в Европа, издадено от Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC):

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/media/en/publications/Publications/TER-Mosquito-surveillance-guidelines.pdf

Call Now Button